podnikateľská nálada, Nemecko, ekonomika

Podnikatelská nálada v Německu se podle Ifo v květnu výrazně zhoršila

Pesimistické očakávania

Podnikateľská nálada v Nemecku sa v máji po šiestich mesiacoch rastu prudko zhoršila. Oznámil to dnes mníchovský hospodársky inštitút Ifo. Uviedol, že podniky sú menej spokojné so súčasnou situáciou a majú aj pesimistické očakávania na nasledujúce mesiace.

„Nemecká ekonomika hľadí do leta so skepsou,“ uviedol Ifo. Index podnikateľskej nálady posledných šesť mesiacov po sebe neustále rástol a v apríli podľa revidovaných údajov dosiahol 93,4 bodu, v máji však prudko klesol na 91,7 bodu. „Tento vývoj je spôsobený výrazne pesimistickejšími očakávaniami,“ dodal inštitút.

V priemyselnej výrobe sa index citeľne zhoršil. Poklesli nielen očakávania na najbližšie mesiace, ale aj hodnotenie súčasnej situácie. V tomto odvetví došlo aj k poklesu objednávok.

V sektore služieb sa rastový trend z posledných mesiacov v apríli skončil a v máji sa vývoj prakticky nezmenil. „Podniky boli spokojnejšie so súčasným podnikaním, ale na nadchádzajúce mesiace sa pozerali pesimistickejšie,“ uviedol Ifo.

V obchode index podnikateľských nálad prudko klesol a ukazovateľ sa prvýkrát za päť mesiacov dostal do záporného teritória. „Sentiment sa zhoršil najmä vo veľkoobchode,“ uviedol inštitút.

Ukazovateľ podnikateľskej nálady klesol aj v sektore stavebníctva. Ifo ako dôvod uviedol horšie hodnotenie súčasnej situácie a pesimistické očakávania.

Vysoké ceny energií predstavujú riziko pre podniky

Nemecká ekonomika, ktorá je najväčšou v Európe, zápasí s negatívnymi dôsledkami vojny na Ukrajine. V tomto roku nemecká vláda podľa svojej aprílovej prognózy očakáva rast ekonomiky o 0,4 %, čo je o 0,2 percentuálneho bodu viac ako v januárovej prognóze.

V nedávnom prieskume Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) sa uvádza, že nemecké podniky naďalej považujú za najväčšie riziko pre svoje podnikanie vysoké ceny energií a surovín, ale obávajú sa aj nedostatku pracovnej sily a rastúcich mzdových nákladov. Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck preto navrhuje, aby vybrané priemyselné odvetvia mali od budúceho roka až do roku 2030 zaručenú cenovo dostupnú elektrickú energiu, konkrétne za cenu šesť centov (1,40 Kč) za kilowatthodinu až do výšky 80 % spotreby. Do jari 2024 platia v Nemecku regulované ceny elektriny, ktoré pre priemysel predstavujú maximálne 13 centov (3,10 Kč) za kilowatthodinu do 70 percent predchádzajúcej spotreby.

zdroj: ČTK