Viac ako polovica z 50 štátov USA vykazuje známky poklesu aktivity. Ide o kľúčový signál, ktorý zvyčajne predchádza vstupu sledovanej ekonomiky do recesie.

Ekonomika USA smeruje do recesie, odhaduje miestna centrálna banka

Viac ako polovica z 50 štátov USA vykazuje známky poklesu hospodárskej aktivity. Ide o kľúčový signál, ktorý zvyčajne predchádza vstupu sledovanej ekonomiky do recesie. Vyplýva to z nedávneho prieskumu pobočky Federálneho rezervného systému v Saint Louis.

Správa nadväzuje na správu pobočky Federálneho rezervného systému v San Franciscu, ktorá bola zverejnená začiatkom minulého týždňa. Ukazuje tiež, že hospodárstvo USA sa v najbližších mesiacoch môže dostať do recesie.

Miera nezamestnanosti stúpla na 4,6 %

Pobočka Fedu v Saint Louis zistila, že 26 štátov USA vykazuje pokles hospodárskej aktivity, čo vyvoláva „opodstatnené obavy“, že ekonomika USA ako celok sa dostane do recesie. Federálny rezervný systém už skôr odhadol, že miera nezamestnanosti v USA sa v budúcom roku zvýši na 4,6 %. Zatiaľ však počíta len so znížením hospodárskeho rastu, nie priamo s recesiou, teda poklesom výkonnosti americkej ekonomiky.

USA by mohli stratiť až dva milióny pracovných miest

Podľa Tima Duya, hlavného ekonóma spoločnosti SGH Macro Advisors, by ekonomika USA mohla stratiť až dva milióny pracovných miest. „To by znamenalo recesiu podobnú tej z rokov 1991 a 2001,“ povedal Duy agentúre Reuters.