kalifornie, nemovitost

Nastáva na trhu s nehnuteľnosťami obrat? Ceny nehnuteľností v Kalifornii začínajú klesať

Inflácia, ktorá je najvyššia od začiatku 80. rokov, spolu s rastúcimi úrokovými sadzbami hypotekárnych úverov sú hlavnými dôvodmi, prečo niektorí predávajúci znižujú ponukové ceny svojich nehnuteľností.

Ceny nehnuteľností sa znížia

Tento fenomén zatiaľ zasiahol len malú časť kalifornského trhu s nehnuteľnosťami, ale prakticky v celých Spojených štátoch je ochota kupujúcich získať nehnuteľnosť takmer za každú cenu. Podľa niektorých odborníkov, ktorých oslovila spoločnosť Yahoo! Finance, je však možné, že pokles ponukových cien domov a bytov sa bude postupne rozširovať. Najmä ak Federálny rezervný systém bude naďalej zvyšovať svoje referenčné úrokové sadzby, a to dokonca vyšším tempom, než sa pôvodne očakávalo.

Na strane dopytu nie je konkurencia taká silná ako pred niekoľkými mesiacmi. „Trh už jednoducho nie je taký, aký býval,“ povedala pre Yahoo! Finance Lindsay Katz, realitná maklérka spoločnosti Redfin. Podľa nej je napríklad bežné, že domy, ktoré boli ešte pred niekoľkými mesiacmi ponúkané za 1 milión dolárov, sa teraz predávajú za cenu o 140 000 dolárov nižšiu. To je o 14 percent lacnejšie. A hovorí, že je len otázkou času, kedy sa pokles ponukových cien rozšíri z luxusných nehnuteľností aj na tie lacnejšie.