V polovici týždňa sa na finančných trhoch vyjadrili dve najdôležitejšie centrálne banky sveta.

Európske a americké akcie v stredu posilnili, kryptomeny prehĺbili svoje straty

V polovici týždňa sa na finančných trhoch vyjadrili dve najdôležitejšie centrálne banky sveta. Zatiaľ čo Európska centrálna banka narýchlo zvolala zasadnutie Výkonného výboru, Federálny rezervný systém oznámil rozhodnutie o úrokových sadzbách.

Rast európskej burzy

Európske akcie v polovici týždňa posilnili, väčšinou o približne 1,35 %. Najviac, o 2,87 %, vzrástol index milánskej burzy, najmenej londýnskej burzy (o 1,2 %). Za rastom európskych búrz stojí narýchlo zvolané stretnutie vedenia Európskej centrálnej banky, ktorého cieľom je nájsť spôsob, ako uľaviť zadlženému južnému krídlu eurozóny, kde začali nebezpečne rásť sadzby štátnych dlhopisov. To dodalo trhom potrebný pokoj a optimizmus.

Zasadnutie Fedu

Podobne dobrý signál vyslal aj americký Fed, ktorý po dvojdňovom menovopolitickom zasadnutí oznámil zvýšenie svojej základnej úrokovej sadzby o 0,75 percentuálneho bodu. V reakcii na to vzrástli akcie v New Yorku o viac ako jedno percento, pričom technologické akcie získali dokonca 2,5 %. Investori pozitívne hodnotia skutočnosť, že Fed intenzívne bojuje proti inflácii. Trhy kryptomien naopak prehĺbili svoj pokles, hoci po oznámení Fedu svoje intradenné straty mierne zmazali.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.