ESG, investície

Environmental Social Governance, čo vlastne je ESG? 

Asi ste sa už stretli so skratkou ESG. Ak nie, je to skratka, ktorá sa viaže na to ako spoločnosti naprieč odvetviami pristupujú k podnikaniu.  Skratka v preklade znamená environmentálne a sociálne riadenie.  Pre vás to môže byť cesta, ako sa dozvedieť o firmách podstatne viac než vám povedia o sebe na svojich webstránkach alebo obaloch produktov, ktoré si od nich zakúpite. Existujú celé špecializované spoločnosti, ktoré monitorujú všetko čo, a hlavne ako, firmy robia. Následne si za svoje „fungovanie“ vyslúžia hodnotenie. Je to ich ESG skóre.

Elon Musk bojuje s pravidlami ESG

Nedávno sa do pozornosti médií dostal sám multi-miliardár a vplyvný podnikateľ, Elon Musk. Stalo sa to práve v súvislosti s tým, že firma Tesla na elektromobily, ktorú riadi si vyslúžila nelichotivé ESG. Na Twitteri sa Musk vyjadril kriticky, a poznamenal, že tabakové spoločnosti ako Philip Morris dosiahli vyššie skóre ESG ako práve Tesla, priekopník v elektromobilite. Tesla získala skóre ESG 37 zo 100, zatiaľ čo Philip Morris získal 84 bodov.

Napriek tomu, čo si myslí Elon Musk, pravdou je, že kritériá za hodnotením ESG nejdú len po povrchu.

Ak dostala Tesla nižšie skóre ako výrobca cigariet, možno sa do skóre započítava aj to akým spôsobom sa ťažia nerastné suroviny potrebné na batérie nevyhnutné pre EVečká, alebo to že E-cigarety sú v určitých ohľadoch čoraz šetrnejšie na produkciu, ako aj na ľudské zdravie.

ESG nie je len prázdne klišé

Faktom je, že približne jeden z troch dolárov na celom svete sa investuje do aktív súvisiacich s ESG, vďaka čomu je ESG jedným z najväčších investičných trendov súčasnosti. 

Investori vyhľadávajú informácie súvisiace s ESG firiem ako spôsob, ako sa vyhnúť rizikám a ako potenciálny zdroj lepších dlhodobých výnosov. 

Skóre ESG, známe aj ako hodnotenia ESG, vám poskytujú prístup k hlbším informáciám o spoločnostiach, ktoré sa zvyčajne nezohľadňujú v tradičnej finančnej analýze. 

Faktory, ako napríklad ich vystavenie klimatickým zmenám a ľudské práva, by mohli mať významný vplyv na výkonnosť ich podnikania a prejaviť sa na cenách akcií. 

Ak je daná spoločnosť dobre vybavená na to, aby čelila výzvam dnešného sveta a dokáže byť konzistentne zodpovedná v tom ako využíva zdroje (suroviny + ľudské zdroje) je oveľa pravdepodobnejšie, že bude dlhodobo odolná na trhu, a preto sa považuje za udržateľnejšiu.

 ESG ako nástroj odolnosti

Ako investor si môžete vybrať niekoľko spôsobov, ako začleniť skóre ESG do svojho investičného rozhodovacieho procesu. Skóre ESG môže poskytnúť ten chýbajúci doplnkový náhľad na spoločnosť nad rámec tradičnej finančnej analýzy. Ako investor sa môžete rozhodnúť investovať iba do spoločností, ktoré majú vysoké skóre ESG, a/alebo vylúčiť spoločnosti s nižším skóre. 

Skóre ESG môže tiež fungovať ako monitorovací nástroj. 

Napríklad zníženie skóre ESG spoločnosti môže byť signálom na preskúmanie toho, čo spustilo zmenu.

Zelené skóre ukazuje, že spoločnosť je lídrom vo svojom sektore z hľadiska ESG.

Jantárové skóre ukazuje, že spoločnosť je vo svojom sektore priemerná z hľadiska ESG.

Červené skóre ukazuje, že spoločnosť má slabé hodnotenie z hľadiska ESG v porovnaní s jej sektorom.

Peter Svoreň, ApmeFX