chatbot, umelá inteligencia

Ako môžu investori využiť aktuálny hon na umelú inteligenciu

Popularita chatbota  využívajúceho umelú inteligenciu ChatGPT vyvolala silný rast akcií technologických spoločností. Analytik spoločnosti Freedom Finance Europe rozoberá, ktoré spoločnosti budú teraz pre investorov atraktívne.

Maxim Manturov v prvom rade upozorňuje na organizácie, ktoré investovali do projektu vytvorenia inteligentných chatbotov. Patria medzi ne OpenAI (vývojár ChatGPT), Microsoft (MSFT) a Google (GOOGL). Podľa neho sa teraz všetky zúčastňujú na „honbe za umelou inteligenciou“, v ktorej Microsoft stále s malým náskokom vedie.

„Spoločnosť už oznámila niekoľko miliardovú investíciu do OpenAI (údajne až 10 miliárd dolárov) a zavedenie umelej inteligencie pre svoj vyhľadávač Bing. To umožní používateľom komunikovať a získavať podrobnejšie odpovede na vyhľadávacie otázky. V rozhovore pre televíziu CNBC generálny riaditeľ Microsoftu Satya Nadella povedal, že vyhľadávanie pomocou umelej inteligencie považuje za najväčší úspech spoločnosti od nástupu cloudových služieb pred 15 rokmi,” uviedol Maxim Manturov, analytik spoločnosti Freedom Finance Europe. Zároveň sa od konkurenčnej spoločnosti Google objavil náprotivok s názvom Bard.

„Spoločnosť Google však varuje, že ak bude technológiu chatu s umelou inteligenciou presadzovať príliš rýchlo, môže to poškodiť jej povesť,“ spresnil.

Čína sa pravdepodobne vydá vlastnou cestou

Manturov tiež vyzdvihol čínsky vývoj umelej inteligencie spoločností  Baidu (BIDU) a Alibaba (BABA). Ako analytik zdôraznil, je možné, že čínsky trh pôjde svojou vlastnou cestou, keďže technológie založené na ChatGPT môžu byť v Číne zakázané a USA môže opäť obmedziť čínske technológie na svojom území.

Expert tiež navrhuje, aby sa investori bližšie pozreli na spoločnosť Apple (AAPL), ktorá vyrába komponenty umožňujúce strojové učenie, ako je napríklad Face ID. Ďalej je tu spoločnosť IBM (IBM), ktorá v posledných rokoch využíva svoje schopnosti v oblasti umelej inteligencie na pomoc spoločnostiam pri automatizácii úloh a vytváraní virtuálnych asistentov.

„Trh očakáva, že IBM bude naďalej integrovať umelú inteligenciu do svojho softvéru používaného na bezpečnostné a automatizačné aplikácie, a nie vytvárať samostatné produkty,“ vysvetlil Manturov.

Chatboti môžu priniesť oživenie

Okrem toho analytik upozornil na trh s čipmi a trhové ETF. Celkovo sa dá povedať, že rok 2022 bol pre technologický sektor náročný. ChatGPT však pomohol oživiť dopyt po technologických akciách.

„Ak významné investície do komercializácie potenciálu umelej inteligencie povedú k praktickému prelomu do doby, kým americký Federálny rezervný systém začne uvoľňovať menovú politiku, bude to pre uvedené akcie výrazný impulz,“ uzavrel analytik.