Ceny ropy sa na začiatku týždňa zvyšujú

Ceny ropy sa kvôli obavám o dodávky zvyšujú, Brent je pod 95 dolármi

Ceny ropy sa na začiatku týždňa zvyšujú. Investori sa zamerali na hrozbu nedostatočných dodávok na trh vo štvrtom štvrťroku, vzhľadom na to, že Saudská Arábia a Rusko predĺžili dobrovoľné obmedzenie dodávok.

Barel ropy

Okolo 18:30 SELČ cena severomorskej ropy Brent vykazovala rast o 0,7 percenta zhruba na 94,60 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI si v rovnakom čase pripisovala 1,1 percenta a predávala sa takmer za 91,80 dolára za barel.

Ropa zdražuje už tretím týždňom a jej cena sa pohybuje blízko najvyššej hodnoty od vlaňajšieho novembra. Je tiež na ceste k najväčšiemu štvrťročnému rastu od ruskej invázie na Ukrajinu v prvom štvrťroku minulého roka.

100 USD

Americký finančný ústav Citi je ďalšou bankou, ktorá predpovedala, že cena ropy Brent by tento rok mohla prekročiť 100 USD za barel. Aj generálny riaditeľ energetickej firmy Chevron Mike Wirth v rozhovore s agentúrou Bloomberg uviedol, že si myslí, že cena ropy prekročí hranicu 100 USD za barel.

Saudská Arábia a Rusko tento mesiac predĺžili obmedzenie dodávok ropy na trh celkom o 1,3 milióna barelov denne až do konca tohto roka. Podľa analytikov banky ANZ by obmedzenie mohlo vo štvrtom štvrťroku spôsobiť na trhu deficit dva milióny barelov denne a následné čerpanie zásob by mohlo vystaviť trh ďalším cenovým skokom v budúcom roku.

zdroj: ČTK