Inflácia v eurozóne

Inflácia v eurozóne stále rastie, v júni dosiahla 8,6 %

Inflačná diverzifikácia v krajinách eurozóny pokračovala aj v júni. Rozdiel v miere rastu cien medzi krajinami s najvyššou a najnižšou infláciou je takmer 16 percentuálnych bodov. V Nemecku a Holandsku sa tempo rastu cien v júni mierne spomalilo.

Napriek prudkému nárastu v posledných mesiacoch sa zdá, že inflácia v eurozóne stále nedosiahla svoj vrchol. V júni tam ceny medziročne vzrástli o 8,6 %, čo je o pol percentuálneho bodu viac ako v máji. Vyplýva to z predbežného odhadu Eurostatu.

Estónska inflácia prekročila 20 percent

Najrýchlejšie rástli ceny v Estónsku, a to o neuveriteľných 22 %. Na druhej strane inflácia v Nemecku a Holandsku klesla o pol percentuálneho bodu, resp. o 0,3 percentuálneho bodu. Okrem toho boli obe krajiny jedinými, ktoré zaznamenali medzimesačný pokles cien, a to o desatinu percentuálneho bodu.

Energie sú naďalej motorom rastu cien

V júni boli na čele rastu cien naďalej energie, ktorých ceny medziročne vzrástli o takmer 42 %. Nasledovali nespracované potraviny s viac ako 11 percentami, zatiaľ čo ceny služieb rástli najpomalšie, medziročne o 3,4 percenta. Na medzimesačnej báze najrýchlejšie rástli aj energie (3,3 %), zatiaľ čo ostatné priemyselné výrobky rástli najpomalšie (0,2 %).