Akcie

Medvedí trh sa ešte neskončil, varuje analytik. Zásoby budú stále klesať

Na akciové trhy sa ešte môže vrátiť medvedia nálada. Nestačí sa pozrieť na historický vývoj akciových trhov a porovnať ho so súčasnosťou, myslí si Mark Hulbert, analytik investičného portálu Marketwatch.com.

Trhy sa ešte len budú utlmovať a akceptovať

Keď sa akciové trhy dostanú pod nadvládu takzvaných medveďov, zvyčajne musia prejsť piatimi fázami, kým sa vrátia do býčej nálady. Podľa analytika Marka Hulberta sú tieto fázy popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a prijatie. Trhy majú pred sebou ešte štvrtú a piatu fázu, ktoré sú však zároveň najbolestivejšie.

Existujú náznaky obratu

Hulbert varuje, že investori sa nemôžu nechať ukolísať odkazmi na historický vývoj, pretože ten sa nikdy presne nezopakuje. Napriek tomu historické údaje naznačujú, že ak akciové trhy neklesli o viac ako 30 %, ich zotavenie vo väčšine prípadov netrvá dlhšie ako päť mesiacov. Tento rok Wall Street odpísala len necelú štvrtinu a už sa objavujú náznaky obratu. Problémom však podľa nich je, že k tomuto obratu dochádza v čase, keď Fed sprísňuje menovú politiku, zatiaľ čo v minulosti to bolo zvyčajne naopak.

„Neznamená to, že akcie nemôžu rýchlo rásť, ale musíme byť opatrní, pretože sme ešte neprešli poslednými dvoma fázami medvedieho trhu,“ zdôraznil Mark Hulbert.