svetove meny, peniaze, dolár, libra

Dolár dosiahol päťtýždňové maximum. Očakávania zvyšovania úrokových sadzieb pomáhajú

Investori sú čoraz viac presvedčení, že Federálny rezervný systém na svojom najbližšom menovopolitickom zasadnutí rozhodne o ďalšom zvýšení základnej sadzby. A tak rastú stávky na dolár, ktorý by sa v takom prípade stal ešte atraktívnejším.

Americký dolár má za sebou najlepší týždeň od apríla 2020. Za posledných sedem dní si voči košu mien pripísal 0,61 % a dosiahol najvyššiu úroveň od polovice júla tohto roka. Voči euru sa blíži k parite, na ktorej bola ešte pred niekoľkými týždňami. Dolároví investori, ktorí chceli v piatok získať euro, museli za každú jednotku spoločnej európskej meny zaplatiť len 1,0033 USD.

Posilňovanie dolára pomáha Americká centrálna banka

K posilneniu dolára prispievajú očakávania investorov, že americká centrálna banka bude pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb a v boji proti 40-ročnej inflácii. Trh očakáva zvyšovanie sadzieb napriek tomu, že ekonomika USA sa nachádza v technickej recesii a že ročná miera inflácie v júli mierne klesla. Investori sa domnievajú, že z hľadiska inflácie ešte nie je to najhoršia pre americkú ekonomiku za nami.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.