Cena ropy rastie, obavy z Blízkeho východu pretrvávajú

Ceny ropy dnes vzrástli, keďže pretrvávajú obavy z negatívneho vplyvu blízkovýchodného konfliktu na dodávky ropy na trh. Severomorská ropa Brent okolo 17:00 GMT zdražela o približne 1,4 % a pohybovala sa nad úrovňou 86 USD za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) si tiež pripísala približne 1,4 % a pohybovala sa mierne nad úrovňou 82 USD za barel.

Izrael v centre pozornosti

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes vyzval moslimské štáty, aby úplne zastavili vývoz ropy a potravín do Izraela. Chameneí požaduje okamžité ukončenie izraelského bombardovania pásma Gazy. Izrael začal bombardovanie a následnú pozemnú operáciu v pásme Gazy v reakcii na útok islamistického hnutia Hamas.

„Na trhu budú naďalej dominovať správy z Blízkeho východu a obavy, že konflikt sa rozšíri a povedie k narušeniu dodávok,“ povedal analytik Andrew Lipow zo spoločnosti Lipow Oil Associates. Analytik Callum Macpherson zo spoločnosti Investec však upozornil, že ak sa konflikt nebude stupňovať, pre ceny ropy by mohlo byť ťažké udržať sa na súčasnej vysokej úrovni. Podľa neho budú pre ďalší vývoj kľúčové kroky Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a jej spojencov na čele s Ruskom, skupiny známej ako OPEC+.

A čo Fed?

Investori teraz čakajú aj na dnešné rozhodnutie o menovej politike amerického Federálneho rezervného systému (Fed). Očakáva sa, že banka ponechá svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 5,25 % až 5,50 %, čo je najvyššia úroveň od roku 2001.

zdroj: ČTK