Federálny výbor pre voľný trh (FOMC), ktorý rozhoduje o nástrojoch menovej politiky Fedu, v stredu drvivou väčšinou hlasoval za zvýšenie úrokových sadzieb o pol percentuálneho bodu.

Americký Federálny rezervný systém podľa očakávania zvýšil sadzby. Budú sa zvyšovať aj v roku 2023

Federálny rezervný systém nepripravil pre trhy žiadne prekvapenie. Zvýšil svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu. Bolo to prvýkrát, čo sa po štyroch prudkých vzostupoch protiinflačná politika spomalila.

Opakované zvyšovanie úrokových sadzieb 

Federálny výbor pre voľný trh (FOMC), ktorý rozhoduje o nástrojoch menovej politiky Fedu, v stredu drvivou väčšinou hlasoval za zvýšenie úrokových sadzieb o pol percentuálneho bodu. Základná úroková sadzba Fedu sa v súčasnosti pohybuje v rozmedzí 4,25 až 4,5 %.

„FOMC je veľmi citlivý na inflačné riziká. Prípadné ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb bude reflektovať aktuálny vývoj s cieľom čo najskôr dosiahnuť návrat inflácie k hranici dvoch percent,“ uviedli členovia FOMC v tlačovom vyhlásení.

Podľa guvernéra je zvýšenie oprávnené

Guvernér Fedu Jerome Powell potvrdil, že zvoľnenie zvyšovania sadzieb je na mieste. „Teraz nie je dôležité, ako rýchlo sa budú sadzby zvyšovať,“ povedal Powell na tlačovej konferencii. Podľa neho je teraz kľúčovou otázkou, na akej úrovni sa zvyšovanie sadzieb zastaví. Naznačil tiež, že v roku 2023 budú pokračovať v raste, pričom by sa mohli vyšplhať mierne nad päť percent.