Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh dnes výrazne vzrástla

Cena plynu pre európsky trh výrazne rastie kvôli odstávke v Nórsku

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh dnes výrazne vzrástla a vyšplhala sa na zhruba mesačné maximum. Nahor ju tlačí predĺženie odstávky nórskeho plynového poľa kvôli údržbárskym prácam. Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v októbri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku si okolo 16:00 SELČ pripisovala zhruba desať percent a nachádzala sa blízko 44 eur (zhruba 1070 Sk) za megawatthodinu (MWh).

Gassco

Nórska plynárenská spoločnosť Gassco dnes ráno predĺžila odstávku na plynovom poli Skarv až do 8. októbra. Už cez víkend pritom prikročila k odkladu do 2. októbra. „Znamená to, že nórske dodávky budú nižšie, než sa očakávalo, čo obmedzí plnenie zásobníkov,“ uviedla analytička Marina Tsygankovaová zo spoločnosti LSEG. Podľa analytikov z firmy Engie by však rast cien plynu mohlo brzdiť teplé počasie, napísala agentúra Reuters.

Zásobníky plynu v Európskej únii boli podľa údajov organizácie Gas Infrastructure Europe (GIE) v sobotu plné takmer z 95 percent. V Nemecku, ktoré je najväčším spotrebiteľom plynu v Európe, dosahovala naplnenosť zásobníkov aj takmer 95 percent av Českej republike predstavovala takmer 96 percent.

Hlboko pod cenou

Vlani v auguste sa veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh kvôli obmedzovaniu dodávok z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu. Odvtedy však výrazne klesla, k čomu prispeli vysoké dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) a relatívne mierna zima. Cena plynu na burze je teraz hlboko pod úrovňou administratívne stanoveného stropu v Českej republike, ktorý činí 2500 Kč za MWh.

zdroj: ČTK