podnikanie, ECB, pokles, inflácia,

Podnikateľská aktivita v eurozóne sa v auguste znížila viac, než sa čakalo

Pokles podnikateľskej aktivity v eurozóne sa v auguste prehĺbil oveľa viac, než sa čakalo. Ukázal to prieskum, ktorého predbežné výsledky dnes zverejnila spoločnosť S&P Global. Znížila sa aktivita v eurozóne dominantného sektora služieb. Pokračoval síce pokles výroby v spracovateľskom priemysle, ale objavili sa v ňom určité známky obratu. V Nemecku, ktoré má najväčšiu ekonomiku v Európe, sa podnikateľská aktivita znížila najrýchlejším tempom za viac ako tri roky.

Súhrnný index nákupných manažérov (PMI), ktorý sleduje aktivitu v priemysle aj v službách a ktorý je považovaný za spoľahlivý indikátor celkovej ekonomickej situácie, v eurozóne v auguste klesol na 47,0 z júlových 48,6 bodu. To je najnižšia hodnota od novembra 2020.

Kde je hranica rastu?

Ak je index nad 50 bodmi, znamená to rast aktivity. Čokoľvek pod touto hranicou je pokles. Analytici v ankete agentúry Reuters odhadovali, že index klesne len na 48,5 bodu.

PMI služieb sa znížil na 48,3 z 50,9 bodu, a dostal sa tak prvýkrát pod päťdesiatbodovú hranicu. Podľa agentúry Reuters dlh spotrebitelia pociťujú tlak z rastúcich nákladov na pôžičky, ktoré brzdia výdavky. Prieskum agentúry Reuters predpovedal hodnotu indexu 50,5 bodu.

Výrobná aktivita klesá od polovice roku 2022, ale posledný prieskum PMI ponúkol určitú nádej, že na najnižšom bode už bola. Celkový index stúpol na 43,7 zo 42,7 bodu, čo je jeho prvý nárast za sedem mesiacov. Analytici v ankete agentúry Reuters odhadovali pokles na 42,6 bodu.

Nemecký index nákupných manažérov klesol na 44,7 z júlových 48,5 bodu, a dostal sa tak na najnižšiu hodnotu od mája 2020. Analytici čakali pokles indexu na 48,3 bodu. Indikátor je už druhý mesiac v rade pod hranicou 50 bodov.

Ciele ECB

Európska centrálna banka (ECB) od júla 2022 doteraz najagresívnejším spôsobom sprísňuje svoju menovú politiku. Podľa väčšiny ekonómov opýtaných agentúrou Reuters sa ale v septembri rast úrokových sadzieb zastaví, aj keď ďalšie zvýšenie do konca roka je kvôli vysokej inflácii stále v hre. Miera inflácie v eurozóne predstavovala v júli 5,3 percenta, čo je viac ako dvojnásobok dvojpercentného cieľa ECB, ale zároveň je to hlboko pod údajmi z konca minulého roka.

zdroj: ČTK