September sa pre akcie skončil katastrofou. Historické skúsenosti však naznačujú, že v októbri môže nastať obrat

September sa pre akcie skončil katastrofou. Historické skúsenosti však naznačujú, že v októbri môže nastať obrat

Wall Street má za sebou najhorší september za posledných 20 rokov. Pokles o 8,8 až 10,5 percenta si pamätajú len investori, ktorí v roku 2002 obchodovali na newyorskej burze. Október však ponúka nádej na obrat.

Index S&P 500 v septembri odpísal takmer 9,5 %, Dow Jones stratil takmer 9 % a technologický Nasdaq klesol o 10,5 %. Otázkou je, či bude tento trend pokračovať aj v októbri, alebo sa investori môžu tešiť na lepšie časy.

V minulosti októbrové akcie rástli

História dáva nádej na zlepšenie v nasledujúcom mesiaci. V takmer 55 % prípadov, keď v septembri došlo k poklesu o viac ako sedem percent, sa v októbri zásoby zvýšili. A to v priemere o 0,53 %, pričom mediánový zisk dosiahol až 1,81 %. Ak v septembri akcie ľahostajne klesli, v októbri došlo k ich rastu vo viac ako 57 % prípadov. Podľa analýzy portálu Marketwatch.com Wall Street v priemere posilnila o 0,47 %, pričom medián zisku bol 1,03 %.

Fed predstavuje hrozbu pre akcie

Politika americkej centrálnej banky však predstavuje riziko, ktoré by mohlo októbrové nádeje zmariť. Ak bude Fed pokračovať v rýchlom tempe zvyšovania úrokových sadzieb (doteraz ich zvýšil trikrát po sebe o 0,75 percentuálneho bodu), akcie to budú mať v októbri naozaj ťažké.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.