Zatiaľ čo ázijské akcie zaznamenali počas stredajšieho obchodovania mierne zisky, Európa a Spojené štáty boli na pokraji stagnácie.

Svetové akciové trhy na hojdačke, nervozita pred zasadnutím Fedu rastie

Zatiaľ čo ázijské akcie zaznamenali počas stredajšieho obchodovania mierne zisky, Európa a Spojené štáty boli na pokraji stagnácie. Medzi investormi jednoznačne rastie nervozita z nadchádzajúceho menovopolitického zasadnutia americkej centrálnej banky.

Slabé vyhliadky

Už na budúci týždeň rozhodne americký Fed o ďalšom pohybe úrokových sadzieb a takmer nikto nepochybuje o tom, že pôjde o pohyb smerom nahor. Jediná diskusia, úvahy alebo špekulácie sa týkajú toho, ako intenzívny bude ďalší „výlet“. A existuje prakticky všeobecná zhoda, že Fed opäť zvýši svoje sadzby o 0,75 percentuálneho bodu.

Žiadne veľké pohyby

Táto nervozita sa prejavila na akciových trhoch prakticky na celom svete. Ázijské burzy mierne vzrástli, ale skôr len vymazali straty zaznamenané v predchádzajúcich dňoch. Európske trhy skončili mierne v červených číslach, hoci sa vyskytli aj výnimky, ako napríklad Madrid. Spojené štáty sa vybrali viac-menej podobným smerom ako Európa.

Akcie by tak z letargie mohlo vytrhnúť len také menovopolitické rozhodnutie Fedu, ktoré by spôsobilo pozitívne prekvapenie. To znamená, že sadzby by sa zvýšili menej, než sa teraz všeobecne očakáva.