Nizozemsko

Holandská vláda vynaloží viac ako 23 miliárd eur na kompenzácie za obmedzenie cien energie

Cenové stropy sa budú v Holandsku uplatňovať od januára budúceho roka. Tamojšia vláda súhlasila s tým, že elektrická energia nebude stáť koncových užívateľov viac ako 0,40 EUR za kilowatthodinu a 1,45 EUR za kubický meter plynu.

Stanovenie cenových stropov pre elektrinu a plyn

Holandský kabinet očakáva, že na kompenzáciu navrhovaných cenových stropov vynaloží približne 23,5 miliardy EUR. Cieľom je zabrániť tomu, aby cenové stropy na elektrinu a plyn viedli k nedostatku dodávok, ak trhová cena stúpne nad tieto úrovne.

Cenové stropy sa však nebudú vzťahovať na neobmedzenú spotrebu elektriny alebo plynu. V prípade elektrickej energie sa obmedzenie bude vzťahovať len na 2,9 megawatthodín na zákazníka ročne, zatiaľ čo v prípade plynu sa cenová regulácia bude vzťahovať na spotrebu do 1 200 metrov kubických. Menej ako tri megawatthodiny predstavujú takmer celú ročnú spotrebu malého rodinného domu alebo bežného bytu.

Výška odškodnenia je bezprecedentná

Plán kompenzácie vysokých cien energií pre domácnosti a podniky predtým podporil aj holandský kráľ Willem-Alexander. „Dopad na ľudí, rodiny a podniky je zdrvujúci,“ povedal panovník vo svojom prejave k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Sumu, ktorú vláda vynaloží na kompenzácie, označil za bezprecedentnú, ale nevyhnutnú na udržanie kúpnej sily obyvateľstva.