Podľa prezidentky Európskej centrálnej banky Christine Lagardeovej nie je dôvod na návrat k normálnym úrokovým sadzbám v eurozóne uponáhľať.

Nemyslíme si, že eurozónu zasiahne stagflácia, hovorí šéfka Európskej centrálnej banky

Podľa prezidentky Európskej centrálnej banky Christine Lagardeovej nie je dôvod na návrat k normálnym úrokovým sadzbám v eurozóne uponáhľať. Ich prvé zvýšenie po viac ako 11 rokoch príde až potom, čo ECB ukončí nákupy dlhopisov.

Prezident ECB očakáva priaznivý vývoj

Eurozóne nehrozí scenár, ktorý Západ zažil v 70. rokoch po prvom a druhom ropnom šoku. Myslí si to prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová. „Súčasná situácia nemôže byť porovnávaná s tou v 70. rokoch. Vtedy došlo k obrovskému ekonomickému poklesu, ktorý nasledoval po prvom ropnom šoku, a inflácia bola vtedy vyššia ako dnes,“ uviedla Lagardeová v rozhovore zverejnenom na webe ECB.

Kľúčom k úspechu je stabilizácia inflácie

Lagardeová je presvedčená, že vtedy infláciu priživil aj nebývalý rast miezd, ktorého „dnes nie sme svedkami“. Prezidentka ECB vysvetlila, že zvyšovanie základných úrokových sadzieb príde až po ukončení nákupov dlhopisov, ktoré ECB doteraz robí za účelom dodávať do ekonomiky eurozóny potrebnú likviditu. „Bude o tom informovať Výkonný výbor ECB. Naším strategickým cieľom je stabilizovať infláciu na 2-percentnej úrovni v strednodobom horizonte,“ uviedla okrem iného Lagardeová.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.