Kostky cukru

India výrazne obmedzila vývoz cukru. Chce sa brániť pred dôsledkami jeho nedostatku

India je najväčší producent cukru na svete a druhý najväčší vývozca po Brazílii. Teraz však zavádza reštrikcie na export cukru na svetový trh, pretože hrozí jeho nedostatok na domácím trhu. To by mohlo viesť k raketovému rastu ceny.

Vláda zavádza vývozné kvóty

Do konca tohto roka bude možné z Indie vyviezť maximálne desať miliónov ton cukru. Vláda uvalila vývoznú kvótu po tom, čo domáci výrobcovia cukru v doterajšom priebehu roka dodali na svetový trh rekordné množstvo. Kto teda bude chcieť cukor exportovať do sveta, bude musieť úrady požiadať o zvláštne povolenie.

„Vláda sa obáva potravinovej inflácie, a preto sa teraz snaží zaistiť, aby doma zostal dostatok cukru a nebolo tak ohrozené zásobovanie, a aby následne nerástla jeho cena,“ uviedol pre agentúru Reuters jeden zo zástupcov indického obchodníka nielen s cukrom.

Limit 10 miliónov ton

Podľa vývozcov je limit 10 miliónov ton pomerne rozumný, pretože aj tak bude umožnené na globálny trh dodať „slušné množstvo cukru“. Pôvodné očakávania totiž bolo, že štát obmedzí export cukru na osem miliónov ton. Vyšší limit je pravdepodobne dôsledkom očakávania, že sa tento rok vyrobí asi o 4,5 milióna ton cukru viac ako vlani.