banka

Európska centrálna banka zrejme so sprísnením menovej politiky ešte počká

Ruská invázia na Ukrajinu zrejme prekazila plány aj Európskej centrálnej banke, ktorá sa pomaly, ale iste chystala na postupné sprísňovanie menovej politiky.

Centrálni bankári zasadnú vo Frankfurte nad Mohanom už tento štvrtok. A budú zrejme vyhodnocovať riziká, ktoré z vojny na Ukrajine vyplývajú pre európsku ekonomiku, a to ako z pohľadu možného nástupu ďalšej recesie, tak z pohľadu ďalšieho rastu inflácie, ktorá sa už tak ocitla na najvyššej úrovni v histórii eurozóny.

„Zo všetkých najvýznamnejších centrálnych bánk Európska centrálna banka čelí najväčšej dileme,“ uviedol pre agentúru Reuters Seema Shah, investičný stratég spoločnosti Principal Global Investors. Podľa neho bude zaujímavé sledovať, ako sa ECB so spomínanými rizikami vysporiada.

Na jednej strane je nutné počítať s tlakom šéfa Bundesbanky, ktorý bude chcieť menovú politiku sprísňovať, čo vyplýva z tradície nemeckej centrálnej banky. A nepôjde len o otázku vypnutia nákupov dlhopisov, ale aj zvyšovania úrokových sadzieb. Výkonný výbor ECB vraj najskôr bude musieť hľadať kompromis medzi tolerovateľnou mierou inflácie a prijateľným hospodárskym poklesom. Európu tak či tak vraj najskôr čaká stagflácia.