Európske akcie počas stredajšieho obchodovania klesli. Do určitej miery odrážali utorkový vývoj na newyorskej burze. Prejavila sa však aj stávka investorov.

Trhy vsádzajú na ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb v USA. Japonský jen klesol na dvojročné minimum

Európske akcie počas stredajšieho obchodovania klesli. Do určitej miery odrážali utorkový vývoj na newyorskej burze. Prejavila sa však aj stávka investorov na ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb v USA, kde sa blíži menovopolitické zasadnutie centrálnej banky.

Fed bude pokračovať v boji proti inflácii

Federálny rezervný systém rozhodne o zmene úrokových sadzieb na svojom tradičnom dvojdňovom zasadnutí 20. a 21. septembra, teda o necelé dva týždne. V posledných dňoch a týždňoch zazneli z jej radov vyhlásenia, z ktorých jasne vyplýva, že centrálna banka je odhodlaná bojovať proti inflácii.

Tieto vyhlásenia sa postupne dostávajú do očakávaní finančných trhov, na ktorých investori očakávajú ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. Jedným zo znakov toho je rastúca hodnota amerického dolára voči ostatným svetovým menám.

Japonský jen voči doláru stráca pôdu pod nohami

A na tento vývoj v súčasnosti dopláca japonský jen. Počas stredajšieho obchodovania dosiahol voči americkému doláru najslabšiu úroveň za posledné dva roky. Len za posledných 12 mesiacov je dolár voči jenu silnejší o viac ako 30 %. Jen sa blíži k úrovni 147 jenov za dolár, kde bol naposledy v auguste 1998.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.