Nemecká spoločnosť Siemens má opraviť poruchu na plynovode Nord Stream 1. Dovtedy nebude prúdiť plyn z Ruska do Európy cez potrubie na dne Baltského mora.

Gazprom tvrdí: spustenie Nord Stream 1 závisí od nemeckého Siemensu

Nemecká spoločnosť Siemens má opraviť poruchu na plynovode Nord Stream 1. Dovtedy nebude prúdiť plyn z Ruska do Európy cez potrubie na dne Baltského mora. Druhý muž ruského ťažobného gigantu Gazprom povedal agentúre Reuters.

Plynovod Nord Stream 1 je v rukách spoločnosti Siemens

Vitalij Markelov, zástupca generálneho riaditeľa skupiny Gazprom, pre agentúru Reuters uviedol, že uvedenie plynovodu Nord Stream 1 do prevádzky je v rukách spoločnosti Siemens. Práve nemecká technologická spoločnosť má podľa Markelova odstrániť poruchu na zariadení, ktoré prečerpáva približne tretinu celkového ruského exportu plynu do Európskej únie na západ.

Kým Západ nezruší sankcie, Nord Stream 1 nezačne prúdiť

„Musíte sa opýtať spoločnosti Siemens. Musia ho opraviť,“ povedal Markelov agentúre Reuters na otázku, kedy bude plynovod Nord Stream 1 opäť v prevádzke. „Nerozumieme tejto novej prezentácii situácie. Naše zariadenia nevykazujú žiadne technické dôvody, prečo by potrubie nemalo fungovať,“ uviedla spoločnosť Siemens v písomnom vyhlásení pre agentúru Reuters.

Plynovod Nord Stream 1 bol minulý týždeň odstavený. Oficiálnym dôvodom bola oprava inej turbíny a prevádzka sa mala obnoviť v sobotu ráno. To sa však nestalo a ruská strana tiež uviedla, že kým Západ nezruší sankcie, plyn cez Nord Stream 1 nepotečie.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.