Ropa a zemný plyn

Gazprom pohrozil zastavením dodávok plynu do Európy. Cenový strop považuje za porušenie zmluvy

Ruský energetický gigant Gazprom je pripravený zastaviť dodávky plynu do Európskej únie. Stane sa tak, ak sa EÚ-27 a G7 rozhodnú obmedziť cenu tejto komodity.

Porušenie zmlúv povedie k ukončeniu dodávok 

„Takéto jednostranné rozhodnutie je, samozrejme, porušením platných zmlúv a povedie k ukončeniu dodávok,“ povedal Alexej Miller, generálny riaditeľ energetickej spoločnosti Gazprom, pre ruskú štátnu televíziu. Európski zákazníci začali obmedzovať nákup energetických surovín z Ruska po tom, ako ruské vojská začali inváziu na Ukrajinu.

Podobné vyhlásenie vydal aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre televíziu Rossija 1. „Mnohé krajiny už čelia dôsledkom svojich neuvážených rozhodnutí. A ak tento strop podporia, zaplatia za to obyvatelia týchto krajín,“ povedal Peskov.

Obavy z obmedzenia cien plynu

Lídri Európskej únie a krajín G7 už niekoľko dní diskutujú o zavedení cenového stropu na dodávky zemného plynu z Ruska. Zatiaľ však neexistuje konsenzus o tom, či vôbec zaviesť cenový strop, a už vôbec nie o jeho výške. Hlavným argumentom proti obmedzeniu dodávok je práve obava, že plyn by mohol prestať prúdiť z Ruska na Západ.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.