Ruská centrálna banka obnovila menové kontroly, rubeľ v reakcii na to posilňuje

Ruská centrálna banka dnes podporila rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina obnoviť menové kontroly s cieľom zastaviť prudké znehodnotenie rubľa. Vláda v stredu neskoro večer oznámila, že Putin podpísal dekrét o obnovení kapitálových kontrol pre nezverejnený zoznam 43 exportných firiem. Rubeľ sa v reakcii na to dnes ráno vyšplhal na viac ako dvojtýždňové maximum. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Zníženie krátkodobej volatility trhu“

Podľa agentúry DPA tak ruskí exportéri budú musieť opäť predávať časť svojich devízových príjmov centrálnej banke po dobu šiestich mesiacov. Tento krok slúži na „zníženie krátkodobej volatility trhu“, komentovala dnes centrálna banka prezidentov dekrét. Moskva zaviedla devízové kontroly kvôli prepadu rubľa krátko po tom, ako vlani vo februári vyslala na Ukrajinu vojská, neskôr toto opatrenie zrušila.

Opatrenia sa dotknú najmä spoločností, ktoré vyvážajú energiu, kovy, chemické výrobky, výrobky z dreva alebo obilie a dostávajú za to devízy. Podľa Kremľa sa v Putinovom dekréte v stredu večer uvádza, že vláda stanoví dátum nadobudnutia účinnosti opatrenia a presné percento devíz, ktoré majú spoločnosti predávať banke.

Slabá mena

Centrálna banka doteraz odmietala kontrolu meny a snažila sa podporiť ruskú menu vyššími úrokovými sadzbami. Od júla zvýšila úrokové sadzby o 5,5 percentuálneho bodu, keďže slabší rubeľ zintenzívnil už aj tak silné inflačné tlaky. Podľa agentúry Reuters sa očakáva, že banka opäť zvýši úrokové sadzby 27. októbra.

Ruská mena v tomto roku stratila približne 38 % svojej hodnoty. Naposledy sa obchodovala tesne nad minimami zaznamenanými po začiatku vojny proti Ukrajine na jar 2022. Začiatkom tohto týždňa rubeľ opäť klesol pod úroveň 100 rubľov za dolár. Jedno euro malo dnes hodnotu niečo vyše 103 rubľov.

Zdroj: ČTK