Slovensko dočasne pozastaví dovoz obilia a ďalších produktov z Ukrajiny, informoval dnes tlačový odbor Úradu vlády SR. K podobnému kroku už v uplynulých dňoch pristúpili Maďarsko a Poľsko v snahe ochrániť domácich

Slovensko pozastaví dovoz obilia a ďalších tovarov z Ukrajiny, tvrdí úrad vlády

Slovensko dočasne pozastaví dovoz obilia a ďalších produktov z Ukrajiny, informoval dnes tlačový odbor Úradu vlády SR. K podobnému kroku už v uplynulých dňoch pristúpili Maďarsko a Poľsko v snahe ochrániť domácich poľnohospodárov pred dovozom napríklad lacnej ukrajinskej pšenice. Bližšie informácie o slovenskom zákaze dovozu ukrajinských výrobkov chce Bratislava zverejniť po zasadnutí príslušnej pracovnej skupiny, ktoré bolo zvolané na dnes.

Okamžité zastavenie

Minulý týždeň Slovensko zakázalo spracovanie už uskladneného ukrajinského obilia a táto komodita a z nej vyrobená múka sa nesmie dostať ani na trh. Urobilo tak po tom, čo testy potvrdili v dovezenom ukrajinskom obilí prítomnosť pesticídu, ktorý podľa ministerstva pôdohospodárstva nie je v povolený a ktorý má negatívny vplyv na zdravie ľudí.

Európska komisia (EK) cez víkend v reakcii na rozhodnutie Poľska a Maďarska zakázať dovoz niektorých poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny uviedla, že jednostranné kroky v oblasti obchodu, ktoré prijímajú jednotlivé členské štáty EÚ, sú neprijateľné.

Ukrajina – chlebodarca sveta

Lacná ukrajinská pšenica sa dostala na trhy stredoeurópskych krajín, keď Kyjev začal využívať alternatívne trasy na vývoz obilia po blokáde svojich čiernomorských prístavov v dôsledku ruskej invázie koncom februára minulého roka. Ukrajina je jedným z najväčších vývozcov obilia na svete.

zdroj: ČTK

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.