Nemecko chce väčšiu diverzifikáciu energetických zdrojov a zníženie závislosti na Rusku.

Nemecká ekonomika tento rok výrazne spomalí, predpovedá spolkový kabinet

Najväčšie európske hospodárstvo sa vo zvyšku tohto roka bude stretávať s ochabnutím ekonomickej aktivity, čo vyústi v podstatne nižší rast hrubého domáceho produktu, než sa pôvodne predpokladalo.

Hrubý domáci produkt nemeckej ekonomiky tento rok vzrastie len o 2,2 namiesto pôvodne predpokladaných 3,6 percenta. Pokles dynamiky najväčšieho európskeho hospodárstva približne o tretinu novo očakáva spolková vláda. Za hlavnú príčinu dramatického spomalenia hospodárskeho rastu pritom považuje vojnu na Ukrajine.

Covid

Nemecké hospodárstvo tak po dvoch covidových rokoch čelí ďalšiemu šoku prichádzajúcemu zvonku. Ten spočíva hlavne v dramatickom zdražení energetických komodít, ktorý sa už prepisuje, a ešte prepisovať bude, do cien finálnej produkcie.

Predpovedi

V roku 2023 by však už nemecký hrubý domáci produkt mal vzrásť o 2,5 percenta, a oproti tomuto roku by sa tak Nemecko malo hospodársky nadýchnuť. Napriek tomu je táto prognóza zaťažená veľkou neistotou opäť s ohľadom na vývoj vojnového konfliktu na Ukrajine. Medzinárodný menový fond Nemecku pre tento rok predpovedá hospodársky rast vo výške 2,1 a na rok 2023 vo výške 2,7 percenta.

Jeden komentář

  1. Spätné upozornenie: - Trade Info

Komentáře jsou uzavřeny.