Hospodárstvo Spojených štátov amerických sa v budúcom roku priblíži recesii. Myslia si to analytici Bank of America.

Pravdepodobnosť recesie amerického hospodárstva stúpla na 40 percent

Hospodárstvo Spojených štátov amerických sa v budúcom roku priblíži recesii. Myslia si to analytici Bank of America. Bude to však recesia sprevádzaná infláciou zotrvávajúcou na trvale vysokej úrovni.

Amerika zažije slumpfláciu

Pokiaľ americká ekonomika zažije v roku 2023 pokles výkonnosti, bude sa fakticky jednať o takzvanú slumpfláciu. Teda o kombináciu vysokej inflácie a zníženia hrubého domáceho produktu. Pravdepodobnosť takéhoto javu analytici Bank of America kvantifikovali na 40 percent. To je najviac od koronavírusovej pandémie, keď USA skutočne zažili kratšiu recesiu.

Fed zvyšuje úrokovú sadzbu

Podľa Bank of America hospodárstvo USA môže recesii čeliť v druhej polovici budúceho roka. V roku 2024 by potom mohlo prísť len mierne oživenie. „Naše najhoršie obavy boli potvrdené Fedom. Ten dlho otáľal so zvyšovaním sadzieb a teraz sa snaží všetko dohnať, čo je nebezpečné,“ uviedol v komentári k analýze Ethan Harris, globálny ekonomický analytik Bank of America. Podľa neho Fed zvýši svoju základnú úrokovú sadzbu až na štyri percentá. Základná úroková sadzba Fedu je aktuálne stanovená na interval 1,5 až 1,75 percenta.