zloty, inflacie klesa, polsko

Miera inflácie v Poľsku klesla v máji na 13 %, čo je najmenej za posledný rok

Miera inflácie v Poľsku v máji klesla na 13 %, čo je najnižšia hodnota za posledný rok. Poľský štatistický úrad to uviedol v dnešnej predbežnej správe. Pokles je výraznejší, než očakávali analytici. V apríli bola inflácia na úrovni 14,7 %.

Poľská miera inflácie klesla na najnižšiu úroveň za posledný rok

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny nezmenili. Podľa agentúry PAP analytici očakávali, že miera inflácie klesne na 13,2 % a medzimesačný rast sa zmierni na 0,2 % z aprílových 0,7 %.

Guvernér poľskej centrálnej banky Adam Glapiński predtým predpovedal, že miera inflácie v krajine do konca tohto roka klesne pod 10 %. Vo svojej marcovej správe o inflácii centrálna banka odhadla, že priemerná inflácia v Poľsku za tento rok dosiahne 11,9 %. V budúcom roku by mohla dosiahnuť 5,7 % a v nasledujúcom roku 3,5 %. Základná úroková sadzba v Poľsku je na úrovni 6,75 %.

Inflačné očakávania v Poľsku a Vyšehradskej skupine

Poľsko je členom Vyšehradskej skupiny (V4), do ktorej patria aj Česká republika, Slovensko a Maďarsko. Predbežné údaje za máj z týchto krajín ešte nie sú k dispozícii, ale v apríli bola najvyššia inflácia v tejto skupine v Maďarsku, kde dosiahla 24 %. V Českej republike bola na úrovni 12,7 % a na Slovensku 13,8 %.


Zdroj: ČTK