ťažba, těžiarska spoľočnosť

Poľsko odmieta zatvoriť uhoľnú baňa Turów, hoci mu hrozí pokuta od Európskej komisie

Hoci Poľsko bude platiť pokutu 500 tisíc eur za každý deň prevádzky, uhoľná baňa Turów ťažbu neukončí. Európsky súdny dvor však v pondelok rozhodol, že dobývanie energetické suroviny musí prestať.

Európsky súdny dvor v Luxemburgu rozhodol na základe žaloby, ktorú na Poľsko podala Česká republika. Podľa Čechov totiž hnedouhoľná baňa Turów negatívne ovplyvňuje životné prostredie a najmä hladinu podzemných vôd na českej strane. Poliaci však takýto názor dlhodobo odmietajú a tamojšia vláda teraz rozhodnutia Európskeho súdneho dvora kritizuje.

Poľsko a Česká republika totiž v júni zasadli k rokovaciemu stolu s tým, že chcú nájsť kompromis. Poľská vláda tvrdí, že rozhodnutie Európskeho súdneho dvora tieto rokovania prakticky sabotujú, a uviedla, že Turów zostane v prevádzke. Baňa je okrem iného najvýznamnejším zamestnávateľom v regióne a zásobuje uhlím tepelné elektrárne, ktoré sú nezanedbateľným zdrojom elektrickej energie v Poľsku.

Poľský kabinet kritizoval aj výšku stanovenej pokuty, ktorá činí pol milióna eur za každý deň prevádzky bane. „Pokuta je úplne neadekvátna a nespravodlivá. Znižuje šance na dosiahnutie dohody, „zaznelo zo strany poľskej vlády.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.