OPEC predpovedá na budúci rok slabší rast dopytu po rope ako tento rok Očakáva sa, že celosvetový dopyt po rope sa v roku 2023 zvýši, ale nižším tempom ako v tomto roku. Dopyt po čiernom zlate bude výrazne ovplyvnený vývojom v Číne, ktorej hospodárstvo sa spomaľuje v dôsledku opakovaných pandemických obmedzení.

OPEC predpovedá na budúci rok slabší rast dopytu po rope ako tento rok

Očakáva sa, že celosvetový dopyt po rope sa v roku 2023 zvýši, ale nižším tempom ako v tomto roku. Dopyt po čiernom zlate bude výrazne ovplyvnený vývojom v Číne, ktorej hospodárstvo sa spomaľuje v dôsledku opakovaných pandemických obmedzení.

Globálny dopyt sa zvýši

Podľa aktuálneho odhadu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa celosvetový dopyt po rope v budúcom roku zvýši v priemere o 2,7 milióna barelov denne. V tomto roku sa očakáva nárast približne o 3,4 milióna barelov a OPEC ho zatiaľ ponecháva na rovnakej úrovni.

„V roku 2023 očakávame, že dopyt po rope podporí zdravý hospodársky rast v kombinácii so zlepšujúcim sa geopolitickým vývojom a úspechom v boji proti epidémii covidu v Číne,“ uviedol OPEC vo svojej najnovšej správe.

OPEC je optimistickejší

OPEC predpovedá na budúci rok optimistickejší vývoj dopytu po rope ako Medzinárodná energetická agentúra (IEA). OPEC vo svojej prognóze okrem iného vychádza z predpokladu, že vojna na Ukrajine sa v roku 2023 nebude ďalej stupňovať, čo by podporilo infláciu a spôsobilo spomalenie globálneho hospodárskeho rastu. OPEC očakáva, že sa bude pohybovať okolo 3,2 %.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.