jaderná elektrárna

Klimatické zmeny zvyšujú úverové riziká pre projekty jadrových elektrární

Ratingová agentúra Moody‘s varuje, že jadrové projekty na výrobu elektrickej energie môžu byť kvôli klimatickým zmenám rizikovejšie. Jadrová elektráreň je náročná najmä na spotrebu vody, lenže tam, kde je bohatý vodný zdroj dnes, nemusí byť za niekoľko desaťročí.

Moody‘s síce primárne hodnotila prevádzku jadrových elektrární v Spojených štátoch, závery sa ale dajú do značnej miery preniesť aj do iných krajín. Úverové riziko jadrových projektov v USA sa podľa Moody‘s bude zvyšovať v priebehu nasledujúcich desiatich až dvadsiatich rokoch. Zmena klímy totiž bude mať negatívny vplyv na efektivitu prevádzky nukleárnych zdrojov, ale aj na ich údržbu, bezpečnostné systémy alebo spracovanie jadrového odpadu.

Táto efektivita totiž veľmi závisí od dostupnosti dostatočného množstva vody, ktorá je pre prevádzku jadrovej elektrárne (okrem paliva) kľúčovým zdrojom. Voda slúži jednak na chladenie, jednak ako zdroj pre premenu na paru, ktorá následne poháňa turbíny, vďaka čomu vzniká elektrina. Klimatická zmena podľa Moody‘s dostupnosť vody zhorší, a tak prevádzkovatelia atómových elektrární budú musieť prijať adekvátne opatrenia, aby dokázali hroziace riziká znížiť či eliminovať. A to bude stáť nemalé finančné prostriedky.