Trumpova administratíva finišuje s plánom na umožnenie ťažby ropy na Aljaške

V hre sú nové pracovné miesta a podpora miestnej i americkej ekonomiky, ale aj obavy o zničenie prírody. Demokratom sa hlavne nepáči, že Trump chce povolenie udeliť ešte pred prezidentskými voľbami.

Donald Trump chce ešte pred jesennými voľbami udeliť ťažobným spoločnostiam povolenie na ťažbu ropy na Aljaške na ,,niekoľko dlhých desaťročí,“ ako píše agentúra Reuters. Ropa a zemný plyn by sa mohli začať dobývať v oblastiach, kde to kvôli panenskej prírode aj pôvodnému obyvateľstvu doteraz nebolo umožnené. Konkrétne ide o prírodnú rezerváciu Arctic National Wildlife Refuge.

Podľa zástupcov ťažiarskeho priemyslu aj aljašského guvernéra Michaela Dunleavyho by zverejnenie tejto oblasti pre dobývanie strategickej suroviny znamenalo vytvorenie nových pracovných miest a významnú podporu ekonomiky celého štátu Aljaška. Demokrati a ochrancovia prírody však varujú, že takýto krok by poškodil vzácny arktický ekosystém a narušil život pôvodného obyvateľstva.

Demokrati tiež kritizovali, že Trump chce udeliť ťažbe zelenú ešte pred prezidentskými voľbami. Americký minister vnútra David Bernhardt ale uistil, že s povolením môže počkať až do konca roka. A aj potom by vraj trvalo asi osem rokov, než by sa v rezervácii skutočne začalo ťažiť. Ak by k tomu došlo, ťažobná aktivita by tam podľa Bernhardta prebiehala asi päťdesiat rokov.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.