Kurz amerického dolára a jednotnej európskej meny, eura, sa neustále pohyboval v blízkosti tzv. parity. To znamená kurz, pri ktorom sa obe meny obchodujú v pomere jedna ku jednej. Počas stredajšieho obchodovania však dolár mierne stratil, ale stále sa držal v blízkosti 20-ročných maxím

Dolár prudko posilnil po neočakávanom novembrovom raste služieb v Spojených štátoch

Index nákupných manažérov v službách v USA sa v novembri zvýšil z 54,4 na 56,5 bodu. Sektor služieb tak zostáva odolný voči rastúcim úrokovým sadzbám. Lepšie ako očakávané údaje by však mohli znamenať výraznejšie zvýšenie úrokových sadzieb zo strany amerického Federálneho rezervného systému.

Sektor služieb v USA je voči hospodárskej kríze imúnny

Novembrový index nákupných manažérov v službách v USA naznačuje, že sektor služieb je mimoriadne odolný voči prebiehajúcemu hospodárskemu poklesu a rastúcim úrokovým sadzbám. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že index nákupných manažérov v službách klesne z októbrovej hodnoty 54,4 na novembrovú 53,1. Index však nakoniec vzrástol o 3,4 bodu.

Prečítajte si najnovší článok: Ako uspieť s reklamáciou?

USA by sa mohli vyhnúť recesii

Lepšie výsledky, než sa očakávalo, zvýšili optimizmus a očakávania, že ekonomika USA sa v budúcom roku možno vyhne recesii. Naopak, tempo rastu HDP sa môže iba znížiť. Konečná úroveň úrokových sadzieb však zostáva neistá. Práve na ich ďalší prudší nárast investori vsádzajú a správu o náraste indexu nákupných manažérov čítajú ako dôvod, aby Fed zvýšil sadzby výraznejšie, než doteraz deklaroval. Dolár v reakcii na to posilnil voči euru, jenu a britskej libre.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.