Inlfácia

Návrat k inflačnému cieľu potrvá roky, odhadujú experti. Rastie riziko zvýšeného inflačného očakávania.

Nevídane vysoká inflácia v eurozóne sa síce neudrží dlho, ale jej návrat k dvojpercentnému cieľu potrvá roky. Myslia si to experti oslovení agentúrou Reuters.

Inflácia je na päťnásobku cieľa ECB

Priemerná ročná miera inflácie v eurozóne sa v súčasnosti pohybuje okolo 10 %. Hoci v novembri došlo pravdepodobne k miernemu poklesu v porovnaní s októbrom, inflácia je stále na päťnásobku cieľa Európskej centrálnej banky. A hoci ECB podnikla kroky proti inflácii tým, že niekoľkokrát zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu, Európania by sa mali pripraviť na dlhodobejšiu dezinflačnú trajektóriu.

Čítajte tiež: Ako uspieť s reklamáciou?

Mzdové požiadavky a kompenzácie

Zatiaľ čo prvotný inflačný šok sa dostavil skrz ceny energií, teraz hrozí, že eurozóna, ale aj EÚ zažije ďalšie inflačné kolo. Ceny energií sa totiž premietajú do cien ostatných druhov tovarov a je len otázkou času, keď sa začnú stupňovať mzdové požiadavky na kompenzáciu poklesu reálnych miezd. „Druhotné efekty budú povzbudzovať infláciu v budúcom a nasledujúcom roku,“ uviedol pre Reuters hlavný ekonóm ECB Philip Lane. A sama ECB už začína počítať s návratom inflácie na cieľ niekedy v roku 2025. „Jadrová inflácia nebude kulminovať v prvej polovici roku 2023,“ dodal analytik Commerzbank Christoph Weil s tým, že riziko zvýšených inflačných očakávaní rastie.