Americký dolár sa opäť vezie na vlne očakávaní, že Federálny rezervný systém pristúpi k ďalšiemu výraznému zvýšeniu úrokových sadzieb.

Dolár posilňuje, keďže investori očakávajú ďalšie silné údaje o inflácii v USA

Americký dolár sa opäť vezie na vlne očakávaní, že Federálny rezervný systém pristúpi k ďalšiemu výraznému zvýšeniu úrokových sadzieb. Investori počítajú s tým, že americké úrady tento týždeň oznámia infláciu za september, ktorá je stále veľmi vysoká.

Inflácia v USA by mohla klesnúť

Americký dolár počas pondelkového obchodovania posilnil štvrtý deň po sebe. Tamojšie úrady totiž koncom tohto týždňa oznámia nové údaje o inflácii, tentoraz za september. Očakáva sa, že môže mierne klesnúť, ale stále zostane blízko úrovne 8 %. Na základe toho investori očakávajú, že Federálny rezervný systém neustúpi od svojho ohláseného plánu pokračovať v prudkom zvyšovaní úrokových sadzieb.

Euro voči doláru oslabilo

Dolárový index v pondelok posilnil o 0,3 % a priblížil sa k 20-ročnému maximu. Euro voči doláru stratilo 0,4 % a britská libra oslabila v rovnakom rozsahu. „Dolár sa drží vysoko pred zverejnením najnovších údajov o inflácii, ktoré pravdepodobne podporia postoj Fedu k zvyšovaniu úrokových sadzieb a ich dlhšiemu udržiavaniu na vysokej úrovni,“ povedal pre agentúru Reuters Joe Manimbo, hlavný analytik washingtonskej spoločnosti Convera.