Čínske exporty spomaľujú.

Čínske exporty spomaľujú. Ide o predzvesť príchodu globálnej recesie?

Čínski exportéri, posledný spoľahlivý pilier druhej najväčšej ekonomiky sveta, začínajú chradnúť. Rast čínskeho vývozu sa výrazne spomalil, čo môže byť dôsledok proticovidových reštrikcií v Číne, ale aj slabnúceho svetového dopytu po tovare.

Medziročný nárast čínskych exportov

Objem čínskych vývozov sa v auguste medziročne zvýšil len o 7,4 percenta, zatiaľ čo júlový rast bol ešte 18-percentný. Augustové čísla boli navyše výrazne pod odhadmi analytikov. „Je veľmi pravdepodobné, že čínsky export bude spomaľovať, alebo dokonca klesať, aj v nadchádzajúcich mesiacoch, s tým, ako bude pribúdať signálov, že svetová ekonomika spomaľuje alebo smeruje do recesie,“ uviedol pre agentúru Reuters Nie Wan, analytik šanghajskej spoločnosti Hwabao Trust.

Vývoz je kľúčový pre obnovu čínskej ekonomiky

Pritom vývoz je v súčasnosti pre Čínu dôležitý viac ako inokedy. Čína sa totiž stále spamätáva z proticovidových opatrení, ktoré výrazne brzdia domáci dopyt. Najľudnatejšia krajina sveta sa tak spolieha na zahraničný dopyt, ktorý by čínsku ekonomiku dokázal naštartovať.

Ochabnutie čínskeho exportu je však záležitosťou viacerých rokov. Podľa Svetovej banky sa podiel vývozu Číny na jej HDP v rokoch 2014 až 2019 znížil z 23,5 na 18,4 percenta. Prípadná globálna recesia tak Čínu uvrhne do ešte väčších hospodárskych problémov, odhadujú analytici.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.