Výroba elektriny z francúzskych jadrových reaktorov je na 30-ročnom minime. Výpadok sa predĺži

Výroba elektriny z francúzskych jadrových reaktorov je na 30-ročnom minime. Výpadok sa predĺži

Francúzska energetická spoločnosť EDF oznámila, že opätovné spustenie niekoľkých odstavených jadrových reaktorov sa odkladá. V niektorých prípadoch až do júna budúceho roka. Na vine sú oneskorenia počas údržby.

Francúzsko plánuje veľký odklad

Francúzska jadrová produkcia je tak na najnižšej úrovni za posledných 30 rokov. Podľa nedávno zverejneného revidovaného plánu sa opätovné spustenie reaktora Penly 2 s výkonom 1,3 gigawattov odkladá o 4,5 mesiaca do 11. júna 2023. Podobný odklad opätovného spustenia sa týka aj reaktora Golfech s rovnakým výkonom. Spustenie ostatných reaktorov je naplánované na február a marec.

Výpadky elektriny, plyn na pomoc

Niektoré z elektrární odstavených na jar tohto roku už boli opäť uvedené do prevádzky, ale starnúce elektrárne spoločnosti EDF budú túto zimu pracovať výrazne pod optimálnou kapacitou. Je preto veľmi pravdepodobné, že pri zvyšujúcom sa dopyte po vykurovaní, ktorý však nedokáže držať krok s výrobou, dôjde k výpadkom v dodávkach elektrickej energie. Nedostatok elektriny z jadrových reaktorov znamená, že Francúzsko musí vyrábať elektrinu z plynu, čo vytvára tlak na zemný plyn z európskych zásobníkov. To bude po tejto vykurovacej sezóne znamenať vyššiu potrebu plynu na ich naplnenie.