Prekvapivá zmena politiky ovplyvňovania výnosovej krivky 10-ročných štátnych dlhopisov zo strany Bank of Japan otriasla svetovými akciovými trhmi.

Akciové trhy v Ázii a Európe klesli v dôsledku rozhodnutia Bank of Japan

Prekvapivá zmena politiky ovplyvňovania výnosovej krivky 10-ročných štátnych dlhopisov zo strany Bank of Japan otriasla svetovými akciovými trhmi. Japonské štátne dlhopisy sa stali atraktívnejšími a investori to využili.

Akcie v červených číslach

Akcie v Ázii a Európe sa v polovici predvianočného týždňa až na niekoľko výnimiek obchodovali v červených číslach. Najväčší pokles zaznamenala tokijská burza, ktorej hlavný index Nikkei oslabil o takmer 2,5 %. Šanghajská a hongkonská burza tiež stratili viac ako jedno percento.

Európske akcie tiež otvorili obchodovanie s poklesom, pričom najväčší pokles o takmer 0,4 % zaznamenala parížska burza. Podobne stratil aj paneurópsky index Stoxx 600 alebo index DAX frankfurtskej burzy.

Rozhodnutie Bank of Japan zmenilo situáciu

Trhy reagovali na prekvapivé rozhodnutie Bank of Japan, ktorá nečakane rozšírila cieľové rozpätie pre úrokovú sadzbu 10-ročných štátnych dlhopisov z doterajších 0,25 až 0,5 percentuálneho bodu a posunula tak výnosy na obe strany od cieľovej úrovne stanovenej na 0 %. Investori tak reagovali presunom svojich investícií z akcií do japonských štátnych dlhopisov, keďže uvedené rozhodnutie de facto znamená zvýšenie výnosov japonských štátnych dlhopisov.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.