Trhová hodnota Tesly prekonala Ford v jeho najlepších rokoch

Keď trhová kapitalizácia americkej automobilky Ford dosiahla koncom 90. rokov minulého storočia osemdesiatich miliárd dolárov, málokto si vedel predstaviť, že ju niekto z jej konkurentov niekedy prekoná. V týchto dňoch sa to ale podarilo Tesle.

Trhová hodnota Fordu je dnes sotva na polovici svojej historicky najvyššej úrovne, ktorou bolo 80 miliárd dolárov v roku 1999. V tom čase Elon Musk založil niekoľko technologických spoločností, vrátane tej, z ktorej sa neskôr vyvinula platforma pre zasielanie platieb Paypal. Až doteraz držal Ford historický rekord v trhovej kapitalizácii medzi americkými automobilkami.

Štafetu začiatkom tohto roka prevzala Muskova automobilka Tesla, ktorej trhová hodnota dosiahla 82 miliárd dolárov. A podľa všetkého to ešte nie je jej strop. V pondelok sa totiž jej akcie obchodovali za 462 dolárov, lenže už o deň neskôr na krátku dobu prekonali 470 dolárovú hranicu, aby uzavreli len o pár centov nižšie.

Druhou najhodnotnejšou americkou automobilkou je so svojimi päťdesiatimi miliardami dolárov General Motors. To je asi o pätnásť miliárd viac ako v čase, keď pôvodný GM prešeil vládnym záchranným programom v dôsledku finančnej a hospodárskej krízy, ktorá zasiahla Spojené štáty pred jedenástimi rokmi.

 

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.