Uhlí

India uvoľňuje pravidlá pre ťažbu uhlia

Cieľom zmiernenia podmienok pre dobývanie uhlia je zatraktívniť domáci ťažobný sektor pre zahraničných investorov a znížiť závislosť na uhlí zo zahraničia.

Príležitosť k ťažbe uhlia v Indii budú mať okrem iného nadnárodné ťažobné spoločnosti ako Glencore, BHDP Group, Anglo American alebo Peabody Energy Corp. Indický kabinet totiž uvoľnil regulačné rámce pre dobývanie uhlia a chce tak do sektora prilákať zahraničný kapitál. Podľa indického ministra pre ťažbu Pralhada Joshiho ide okrem iného o zníženie závislosti domáceho energetického sektora na dovoze suroviny zo zahraničia.

Privatizačné tendre, v rámci ktorých indický kabinet ponúkne podiely v domácich štátnych firmách, by sa mali objaviť už tento rok v marci. India by sa tak mohla zbaviť takmer monopolného dodávateľa uhlia, spoločnosti Coal India.

India v súčasnosti dováža približne 180 miliónov ton prevažne energetického uhlia ročne. Zhruba dve tretiny zaberá import z Indonézie. Indonézia a Juhoafrická republika potom zaisťujú dohromady asi osemdesiat percent indického dovozu. Zvyšných dvadsať percent sa delí prakticky rovným dielom medzi USA, Rusko, Austráliu alebo Kanadu.

 

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.