Pôvodný plán bol podpísať dohodu o zavedení globálnej digitálnej dane v polovici tohto roka.

Zavedenie globálnej digitálnej dane sa komplikuje. Zhoda na nej nemusí byť ani v roku 2024

Pôvodný plán bol podpísať dohodu o zavedení globálnej digitálnej dane v polovici tohto roka. Lenže celý projekt naberá oneskorenie, pretože krajiny nie sú zatiaľ schopné nájsť zhodu na tom, ako by mal systém fungovať.

„Môže to byť na konci roka 2023 alebo na začiatku roku 2024. Kľúčové je mať absolútnu zhodu na usporiadaní medzinárodného daňového systému,“ uviedol podľa agentúry Reuters francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Čo je najväčšou prekážkou?

Najväčšou brzdou podľa neho je hľadanie zhody hneď pri prvom pilieri celého systému, ktorým je miera digitálneho zdanenia. „Nebudeme šetriť úsilím, aby sme presvedčili medzinárodné spoločenstvo a členské krajiny OECD, aby urobili maximum pre dosiahnutie konsenzu v nadchádzajúcich mesiacoch,“ dodal Le Maire po rokovaní ministrov financií Európskej únie v Bruseli.

Medzinárodný daňový systém

Vlani v októbri sa pritom takmer 140 krajín sveta dohodlo na zavedení jednotných pravidiel pre medzinárodný daňový systém, vďaka ktorému by bolo možné efektívne zdaňovať nadnárodné technologické firmy. Tie totiž môžu ľahko presídliť do daňových rajov a vyhýbať sa platbe daní v krajinách, kde majú väčšinu svojho biznisu. Termín na zavedenie systému bol pôvodne stanovený na rok 2023.