Francúzsko, Francie, francúzská vlajka

Francúzsko chce poľaviť domácnostiam a zastrešiť ceny energií

Francúzska vláda má už zjavne dosť neustáleho zdražovania zemného plynu elektriny pre domácnosti. Hodlá preto siahnuť k pomerne radikalnemu kroku, ktorým je zastropovanie cien.

K zdražovaniu elektriny, ktoré je vo Francúzsku naplánované na február, zrejme nedôjde. Bude tomu chcieť zabrániť francúzsky kabinet pod vedením Jeana CASTEX. „Pre zemný plyn a elektrickú energiu zavedieme niečo ako cenové štíty. Budú to štíty proti tým plánovaným cenovým rastom, „uviedol Castex vo vysielaní televízie TF1. Francúzsky energetický regulátor v pondelok oznámil, že ceny zemného plynu pre domácnosti stupna od 1. októbra o 12,6 percenta.

Jean Castex však pripustil, že to bude posledné zdraženie, ktoré vládne úrady pripustí. Ceny by podľa neho mali zostať nemenné až do doby, kedy energetické komodity začnú zlacňovať. A k tomu by malo dôjsť v marci alebo v apríli. Premiér Castex takisto pripustil, že vláda je pripravená prijať ďalšie opatrenia, ak by tá plánovaná nefungovala dostatočne. Podľa neho je dôležité, aby domácnosti aktuálnym zdražovaním energetických komodít trpeli čo najmenej.