Hlavný index newyorskej burzy S&P 500 v doterajšom priebehu roka stratil okolo osemnástich percent.

Wall Street má za sebou najhorší prvý polrok za 50 rokov. Čo na investorov čaká v tom druhom?

Hlavný index newyorskej burzy S&P 500 v doterajšom priebehu roka stratil okolo osemnástich percent. To je najhorší polročný výsledok od roku 1970. Americká centrálna banka sa pritom chystá ďalej sprísňovať menovú politiku, čo z krátkodobého hľadiska akciám neprospieva.

Najhorší výsledok v modernej histórii

Dlhopisový trh je na tom len o niečo lepšie ako ten akciový. Podľa indexu Vanguard Total Bond Market Index americké dlhopisy od začiatku tohto roka stratili necelých 11 percent. Aj v tomto prípade sa jedná o jeden z najhorších výsledkov prvého kalendárneho polroka v modernej histórii.

A vzhľadom na to, že očakávania investorov kolíšu medzi pokračujúcou vysokou infláciou a hospodárskou recesiou spôsobenou prísnou politikou Fedu, len málokto z nich verí, že sa zlá nálada z trhov čoskoro vytratí.

Bude druhá polovica roka lepšia?

„Neočakávame, že akási dávkovaná volatilita, ktorú sme videli v prvej polovici tohto roka, odzneje,“ povedal agentúre Reuters Timothy Braude, jeden z vrcholových manažérov Goldman Sachs Asset Management. Pre druhý tohtoročný polrok existuje rad indikátorov predpovedajúcich oživenie finančných trhov, na strane druhej stojíme pred radom neistôt, ktoré vieru v lepších nasledujúcich šesť mesiacov narúšajú: inflácia, vojna a ďalšia vlna covidu.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.