Ulice Mexika s vlajkami

Nemusíme nasledovať politiku Fedu, znie z mexickej centrálnej banky

Mexická centrálna banka je pripravená vykonávať zvyšovanie úrokových sadzieb nezávisle na tom, ako menovú politiku sprísňuje Federálny rezervný systém. Zatiaľ čo Fed svoje sadzby zvýšil pred necelými dvoma týždňami prvýkrát po niekoľkých rokoch, Banxico má za sebou už siedmy hike v rade.

Zvýšenie sadzieb

Základná úroková sadzba mexickej centrálnej banky bola naposledy zvýšená vo štvrtok 24. marca, a to o pol percentuálneho bodu na súčasných 6,5 percenta. Ide o siedme zvýšenie sadzieb v rade. Naproti tomu centrálna banka Spojených štátov pristúpila k zvýšeniu sadzieb len nedávno. Pritom hospodárstva USA a Mexika sú úzko prepojené cez vzájomný obchod, a tak sa dá predpokladať aj určitá zladenosť menových politík.

Inflácia

„Samozrejme nás v prvom rade zaujíma inflácia, ktorú okolo seba vidíme,“ uviedla guvernérka mexickej centrálnej banky (Banxico) Victoria Rodriguezová počas bankovej konferencie, ktorá sa konala v Acapulcu. Pripustila síce, že politika Fedu je pre Banxico jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú menovo politické rozhodovanie, avšak cieľom vraj nie je politiku Fedu kopírovať. Inflácia v Mexiku dosiahla v marci 7,29 percenta, čo je porovnateľné s infláciou v USA. Mexičania však voči nej postupujú razantnejšie.