Nemecká automobilka Volkswagen investuje do amerického výrobcu elektromobilov Rivian až päť miliárd dolárov.

Volkswagen investuje až 5 miliárd dolárov do konkurenčnej spoločnosti pre Teslu, Rivian

Nemecká automobilka Volkswagen investuje do amerického výrobca elektromobilov Rivian až päť miliárd dolárov. S týmto konkurentom spoločnosti Tesla plánuje vytvoriť spoločný podnik, ktorý bude zdieľať architektúru a softvér pre elektromobily. Obe spoločnosti to uviedli v utorok v spoločnom oznámení. Tento krok prichádza v čase, keď sa konkurencia medzi výrobcami elektromobilov zintenzívňuje a západné krajiny sa chystajú zaviesť clá na čínsky dovoz.

Partnerstvo poskytne prístup k softvéru spoločnosti Rivian

Akcie spoločnosti Rivian po tomto oznámení vzrástli v rámci obchodovania po skončení obchodovania približne o 50 %. To by podľa agentúry Reuters mohlo zvýšiť trhovú hodnotu spoločnosti o takmer šesť miliárd dolárov, ak sa zisky udržia aj dnes. V rámci dohody Volkswagen investuje do výrobcu elektrických nákladných a športovo-úžitkových vozidiel (SUV) jednu miliardu dolárov. V druhom kroku vloží do podniku ďalšie 4 miliardy dolárov do roku 2026. Partnerstvo poskytne VW okamžitý prístup k softvéru spoločnosti Rivian, ktorý bude môcť nemecká automobilka využívať vo svojich vozidlách.

Spoločnosť Rivian bola založená v roku 2009, ale doteraz sa jej nepodarilo dostať z červených čísel. V prvých troch mesiacoch roku 2024 spoločnosť vykázala čistú stratu viac ako 1,4 miliardy USD. V súčasnosti zápasí s klesajúcim záujmom o elektrické vozidlá v USA.

Hlavnými bodmi sú riadiace počítače a sieťová architektúra

Spoločnosti definovali svoju spoluprácu pomerne úzko; bude sa týkať softvéru, riadiacich počítačov a sieťovej architektúry. Rozhodujúce je, že Volkswagen prejde na technológie a softvér Rivian pre nové automobily v druhej polovici desaťročia. Podľa agentúry DPA by to mohlo automobilovému gigantu ušetriť veľa peňazí v porovnaní s vývojom technológie vo vlastnej réžii. Generálny riaditeľ spoločnosti Rivian RJ Scaringe v utorňajšom konferenčnom hovore zdôraznil, že iné oblasti, ako sú batérie alebo technológie pohonu, nie sú súčasťou partnerstva.

Automobiloví giganti ako VW čelia rastúcej konkurencii zo strany čínskych výrobcov elektromobilov, ktorí expandujú po celom svete. Európska únia začiatkom mesiaca varovala, že zvýši clá na dovoz čínskych elektromobilov až o 38 %. Tento plán prišiel mesiac po tom, ako Spojené štáty oznámili, že zvýšia clá na čínske elektromobily z 25 na 100 percent. Kanada tento týždeň uviedla, že zvažuje podobný krok.

Zdroj: ČTK