elektroauto

Kanada a Spojené štáty by mohli užšie spolupracovať v elektromobilite

Podľa kanadského premiéra Justina Trudeaua by jeho krajina mohla užšie spolupracovať na výrobe elektromobilov aj na dodávkach dôležitých komponentov vrátane batérií alebo ďalších technológiách. Vidí využitie pre kanadské nerastné bohatstvo.

„Integrácia našich ekonomík aj dodávateľských reťazcov, to je skutočná príležitosť pre nás,“ uviedol Justin Trudeau pre agentúru Reuters. Poukázal pri tom na skutočnosť, že Kanada disponuje pomerne veľkým nerastným bohatstvom, ktoré je potrebné na výrobu batérií i solárnych panelov. Podľa Trudeaua je dôležité, že by prípadný dodávateľský reťazec vznikol „medzi priateľmi a spojencami“.

Práve nerastné bohatstvo Kanady láka veľa automobiliek na vybudovanie plynulého zásobovania komponentmi, ktoré sú dôležité pre výrobu bezemisných vozidiel. Podľa agentúry Reuters už automobilky ako General Motors, Ford alebo Stellantis oznámili, že majú v pláne svoje elektrické vozidlá vyrábať práve v Kanade.

Justin Trudeau vidí možnosť spolupráce so Spojenými štátmi nádejne aj vzhľadom na to, že on a nový šéf Bieleho domu Joe Biden sú zhodne naladení v prístupe voči boji proti klimatickým zmenám. Dôraz na transformáciu smerom k čistejšej ekonomike je tak podľa Trudeua príležitosť pre obidve krajiny.