Mexiko chce posilniť úlohu štátu na energetickom trhu

Mexický prezident uviedol, že je ochotný rokovať o zmenách v nastavení domáceho trhu s elektrinou. To sa však príliš nepáči zahraničným firmám, ktoré na trhu fungujú. Napätie by mohlo znížiť nájdenie kompromisu.

Prezident Andres Manuel Lopez Obrador oznámil, že by rád posilnil úlohu štátu v energetickom sektore. Podľa neho totiž predchádzajúca „neoliberálna vláda nechala príliš veľa priestoru pre súkromné ​​spoločnosti, čo zdraželo energiu finálnym spotrebiteľom“. Kroky súčasnej vládnej garnitúry, ktoré súkromným firmám zhoršia podmienky pre podnikanie v energetike, vyvolali protesty zo strany Kanady a Európskej únie, rovnako ako najväčšej miestnej podnikateľskej asociácie.

„Sme otvorení rokovaniam s kýmkoľvek o čomkoľvek, ale národný záujem bude pre nás vždy na prvom mieste,“ povedal Obrador na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že je pripravený svoj postoj obhajovať pred akoukoľvek súdnou autoritou, ak je to nutné.

Nevôľu energetických firiem totiž vyvolali nové pravidlá, ktoré dávajú štátu väčšie právomoci pri schvaľovaní nových projektov na výrobu obnoviteľnej elektriny. Vláda tým vraj narušila istotu okolo už uzatvorených zmlúv na výrobu a odber elektrickej energie. Podľa Obrador ale nejde o ohrozenie záujmov žiadnej súkromnej spoločnosti, iba o nastavení podmienok pre získanie lepších cien pre spotrebiteľov.