čína

Čína navrhuje zaviesť stabelcoin v štyroch ázijských krajinách

Čínski vládni poradcovia navrhli vytvorenie regionálnej digitálnej meny, ktorá by bola zaštítená menami štyroch významných regionálnych ekonomík. Vedľa čínskeho jüanu ešte japonským jenom, kórejským wonom a hongkonským dolárom.

Návrh na vytvorenie akejsi menovej digitálnej únie, ktorá by používala stablecoin (virtuálna mena podopretá štandardnou menou) padol z čínskej strany koncom minulého týždňa. Celý projekt by zastrešovala čínska centrálna banka – People Bank of China. Kôš mien, ktoré by tvoril budúcu regionálnu digitálnu menu, by fungoval na podobnom princípe ako virtuálna menová jednotka Medzinárodného menového fondu, ktorú poznáme ako zvláštne práva čerpania (SDR – Special Drawing Rights).

Navrhovaný stablecoin by mal podľa Číňanov zefektívniť a spružniť obchodovania s tovarom alebo uľahčiť kapitálové toky medzi zúčastnenými krajinami. Vznikla by tak akási regionálna menová únia, ktorá by fungovala na princípe clearingových účtov. To znamená, že prevody peňazí by sa týkali iba čistých sáld obchodnej bilancie alebo kapitálového prílivu či odlivu. Bude teda teraz na čínskych vyjednávačov, aby svoj návrh prezentovali ďalším potenciálnym účastníkom projektu.