Veľké prekvapenie pre EÚ: Nord Stream 1 sa rozbehol podľa plánu a posiela plyn ako pred odstávkou

Veľké prekvapenie pre EÚ: Nord Stream 1 sa rozbehol podľa plánu a posiela plyn ako pred odstávkou

Napriek tomu, že sa objavovali špekulácie, že plynovod spájajúci po dne Baltského mora Rusko s Nemeckom sa po desaťdňovej plánovanej údržbe nespustí, opak sa stal pravdou. Nord Stream 1 opäť začal dodávať plyn do Európy.

Dobrá správa pre Európsku úniu

Objem, ktorý do Európskej únie z Ruska prúdi, zodpovedá úrovni pred odstávkou. Znamená to teda, že prostredníctvom Nord Stream 1 do Nemecka plynie asi 40 percent maximálnej kapacity plynovodu. Pre Európsku úniu je to relatívne dobrá správa, pretože získala možnosť pokračovať v doplňovaní svojich zásobníkov.

„Vzhľadom na to, že stále chýba asi 60 percent kapacity, navyše uprostred politickej nestability, nie je dôvod domnievať sa, že sa už nič nemôže stať,“ varoval na Twitteri Klaus Müller, šéf nemeckého sieťového regulátora Bundesnetzagentur.

Plán Európskej komisie

Európska komisia už skôr vyhlásila plán, podľa ktorého by sa každá členská krajina Európskej únie mala snažiť ušetriť aspoň 15 percent zo svojej spotreby zemného plynu. Cieľ sa týka obdobia od 1. augusta tohto roku do konca marca 2023. Ide o jedno z opatrení, ktorým sa Komisia snaží posilniť energetickú bezpečnosť dvadsaťsedmičky v krátkodobom horizonte.