Novovymenovaná britská premiérka Liz Trussová nadväzuje na riešenia energetickej krízy svojich predchodcov. Po ohlásení cenových stropov pre domácnosti.

Spojené kráľovstvo tiež stanovuje stropy cien energie pre podniky alebo inštitúcie verejného sektora

Novovymenovaná britská premiérka Liz Trussová nadväzuje na riešenia energetickej krízy svojich predchodcov. Po ohlásení cenových stropov pre domácnosti sa obmedzenia cien elektriny a plynu dotknú aj podnikov.

Energetické limity

Cenové stropy na energie pre podniky sa majú vzťahovať na zmluvy podpísané od 1. apríla tohto roka a dohodnuté na obdobie najmenej šiestich mesiacov, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dobre informované zdroje.

Cenový strop má byť stanovený na 21,1 pence za kilowatthodinu elektriny a 7,52 pence za kilowatthodinu zemného plynu. Vláda bude musieť vynaložiť približne 40 miliárd GBP na vyrovnanie cenového rozdielu. Konkrétna suma však bude predmetom rokovaní o úpravách štátneho rozpočtu. Tá je naplánovaná na tento piatok.

Kedy sa znížia ceny elektriny?

Očakáva sa, že v porovnaní so súčasnými trhovými cenami sa vďaka cenovým stropom zníži cena elektriny pre podniky o 50 % a v prípade plynu o približne 25 %. Okrem podnikov sa cenový strop dotkne aj inštitúcií verejného sektora alebo charitatívnych organizácií. Po troch mesiacoch sa cenové limity vyhodnotia a vláda rozhodne, či ich predĺži.